top of page

Duurzame kustbescherming in Ghana

  • mwierda6
  • 4 dagen geleden
  • 2 minuten om te lezen

Afbeelding: een maatregel van steen om erosie tegen te gaan werkt averechts, want er vindt verderop meer kustafslag plaats.


Sinds een paar maanden werkt het team van Blue Deal Ghana samen met lokale waterpartners en stakeholders aan implementatie van Nature-based solutions voor de bestrijding van kusterosie, bijvoorbeeld door aanleg van een zandmotor.


Aan de Ghanese kust worden kustgemeenschappen, bebouwing, infrastructuur en beschermde natuurgebieden bedreigd door erosie. Door het aanleggen van de Akosombo Dam in de Volta rivier in 1965 wordt de aanvoer van sediment naar de kust ernstig beperkt. Hierdoor is de sedimentbalans aan de Ghanese kust verstoord. Jaarlijks verdwijnt er gemiddeld één tot twee meter kust. Tot nu toe zet de Ghanese overheid in op het gedeeltelijk beschermen met harde infrastructuur zoals stenen dammen. Daarnaast wordt de kust over grote lengte ook niet beschermd door een gebrek aan capaciteit en middelen. Het toepassen van harde infrastructuur is onderhoudsgevoelig en verplaatst het probleem langs de kust. Op verzoek van de Ghanese overheid helpt de Blue Deal om het kustbeheer op duurzame wijze te verbeteren.

 

Het Blue Deal Ghana team werkt samen met Ghanese en Nederlandse partners om een duurzame en veilige kust te creëren. Het doel is om dit zoveel mogelijk met Nature-based solutions te doen. In onze samenwerking betekent dat om zoveel mogelijk met lokale en natuurlijke materialen te werken en natuurlijke processen te gebruiken. Omdat dit voor de Ghanezen een nieuw concept is, heeft het Blue Deal team eerst tijd geïnvesteerd in het uitleggen van de voordelen. Zo is er in 2023 een gezamenlijk bezoek gebracht aan de zandmotor in Benin. Ook heeft het Blue Deal team met een aantal Ghanezen de Nederlandse zandmotor bezocht. Mede door een subsidie van het NWB-fonds heeft het Blue Deal team in juni 2024 een meerdaagse workshop aan de kust nabij Keta (Ghana) georganiseerd om kennis te delen over onder andere Nature-based solutions, governance en stakeholdermanagement. Inmiddels worden de voordelen van Nature-based solutions ten opzichte van harde infrastructuur ingezien en is er veel interesse om met deze methode aan de slag te gaan.

 

In 2025 gaat het team onderzoek doen welke Nature-based solutions mogelijk zijn tussen de monding van de Volta rivier en de grens met Togo. Naast dit onderzoek zijn ook onder andere de milieu-impact van mogelijke maatregelen en het betrekken van de gemeenschappen onderdeel van het project.


Afbeelding: het gebied rond de monding van de Volta rivier. Het aanleggen van de Akosombo Dam heeft de aanvoer van sediment naar de kust ernstig verstoord.

 
 
bottom of page