top of page

Focal Point Naturebased Solutions gaat door in 2e fase Blue Deal

Het Focal Point Nature Based Solutions is gestart in 2021 met financiele steun van het NWB Fonds. Doelstelling van dit centrale aanspreekpunt was en is om kennis over naturebased solutions voor waterproblemen op te bouwen en actief ter beschikking te stellen aan de Blue Deal partnerschappen, waarin waterschappen met buitenlandse waterbeheeerders samenwerken. Het NWB Fonds heeft op basis van de resultaten van de afgelopen jaren besloten om het Focal Point Nature Based Solutions te blijven ondersteunen in de 2e Fase Blue Deal tot en met 2026.


Nature Based Solutions: “Actions to protect, sustainably manage and restore natural or modified ecosystems that address societal challenges effectively and adaptively, simultaneously providing human well-being and biodiversity benefits. They use the power of nature and functioning ecosystems as infrastructure to provide natural services to benefit society and the environment."


Terugblik

Een belangrijke succesfactor voor het opbouwen, vergroten en implementeren van kennis is dat er gerichte aandacht en voldoende tijd en geld voor moet zijn. Die randvoorwaarden zijn aanwezig bij het Focal Point Naturebased Solutions. Het is waardevol gebleken dat er een vaste coördinator is:

*die een enthousiaste klankbordgroep heeft van voortrekkers (de zg. Leading Group),

*die kan fungeren als vraagbaak en stimulator bij de Blue Deal partnerschappen en

*die sturing geeft aan opzet en inhoud van de Community of Practice (CoP) waar kennis en ervaringen worden uitgewisseld tussen waterschappers en hun buitenlandse partners.


Dit alles heeft de afgelopen drie jaar geleid tot het verzamelen, opbouwen en vastleggen van kennis; het ondersteunen bij een groot aantal projectvoorstellen; het verspreiden van kennis via zes CoP bijeenkomsten per jaar; het identificeren van mogelijke financieringsbronnen; het opbouwen van een extern netwerk en het verder op de kaart zetten van het onderwerp in diverse media. Kortom: het model van focal point werkt! Mede daardoor staan naturebased solutions beter op de agenda.


Het Focal Point Naturebased Solutions heeft dan ook model gestaan voor het Focal Point Social Inclusion dat begin 2024 van start is gegaan met ondersteuning van het NWB Fonds. Sociale inclusiviteit is het andere cross cutting theme van de Blue Deal. Het fonds geeft hiermee invulling aan zijn rol van buitenboordmotor voor de Blue Deal.

Oevererosie door droogte en hoosbuien is een groot probleem.


Vooruitblik

Maar het Focal Point Naturebased Solutions is zeker niet klaar. De maatregelen zijn nog niet voldoende in elk Blue Deal partnerschap geborgd en dat is wel de ambitie. Het gat tussen verkennende studies en kleine projecten enerzijds en uitvoering en opschaling anderzijds is bovendien nog niet gedicht. De financieringsmogelijkheden hiervoor blijken beperkt. Vandaar dat het NWB Fonds besloten heeft om het Focal Point Naturebased Solutions nog eens drie jaar ondersteunen voor de periode van Blue Deal fase 2 tot en met 2026. In de komende fase zal nadrukkelijker de aandacht komen te liggen op borging van naturebased solutions in de Blue Deal plannen, daadwerkelijke implementatie van maatregelen en (structurele) financiering.


Uiteindelijk is de doelstelling dat het focal point zichzelf overbodig maakt. Dat is het geval wanneer het gedachtengoed volledig is overgenomen door de Blue Deal partnerschappen en hun buitenlandse partners en wanneer er structureel aandacht en budget beschikbaar voor is, omdat men de meerwaarde ervan inziet als alternatief voor traditionele waterbeheer maatregelen met staal en beton.

Een lokale boomkwekerij om met boomaanplant erosie tegen te gaan.


Concrete resultaten

Voor kennisoverdracht is in 2023 aangesloten bij de Community of Practice (CoP) systematiek van de Blue Deal. In zo'n community komen waterschappers en hun buitenlandse partners (digitaal) bij elkaar om voorbeelden en inzichten uit te wisselen rond een thema zoals waterzuivering, waterveiligheid of waterverdeling. Voor naturebased solutions is ook een CoP opgericht. In 2023 zijn daar verschillende onderwerpen aan bod gekomen; presentaties werden soms verzorgd door Blue Deal partnerschappen, soms ook door ngo’s of adviesbureaus. De bijeenkomsten over onderstaande onderwerpen kunnen worden teruggeluisterd via de sharepoint site van de Unie van Waterschappen:

- External Funding and NbS in the Blue Deal

- Financing Nature Based Solutions

- Future Design Camp, Kenya

- Workshop Nature Based Solutions, Romania

- Special on Waterhyacinth: presentations Burkina Faso and South Africa

- Constructed Wetlands as NbS for Wastewater treatment, Ethiopia

- Feasibility Study Carbon Credits, Peru

- Global Standard on Nature Based Solutions

 

In het kader van kennisopbouw heeft het Focal Point Naturebased Solutions diverse partnerschappen ondersteund bij het opstellen van aanvragen voor (pilot)projecten. Daarnaast heeft het focal point zelf middelen beschikbaar gesteld voor pilots en studies in Roemenië, Ethiopië en Indonesië. Hiervan zijn de filmpjes gemaakt:

- Ethiopie (supporting Green Legacy Initiative): NWB Award Awash Du subtitles (youtube.com)


Meer weten?

De coördinator van het Focal Point Naturebased Solutions is Jaap Bos. Voor vragen en ideeën kun je hem benaderen via: jaap.bos@waternet.nl .

Herbebossing in verschillende stadia.

Comments


Recente berichten

bottom of page