top of page

Zonne-energie voor gemalen in Pekalongan Indonesia


Vanuit het KIWI programma zijn er binnen verschillende landen kansen voor klimaatadaptatie in kaart gebracht binnen Blue Deal partnerschappen, zo ook in Indonesië. KIWI Luuk van Elk heeft een gebiedsscan gedaan in en rond de stad Pekalongan. Daar zijn grote gemalen, want het gebied ligt laag, de bodem daalt en de zeespiegel stijgt als gevolg van klimaatverandering. Flink pompen dus om droge voeten te houden. Echter, de gemalen draaien op kolen of diesel en zorgen daarmee voor nog meer broeikasgassen en bovendien hoge kosten. Het komende jaar wordt daarom onderzoek gedaan naar zonnepanelen als duurzaam alternatief.


Foto: gemaal bij Pekalongan


Het KIWI programma 2022-2024 heeft als doel om binnen Blue Deal partnerschappen klimaatadaptieve kansen te signaleren en aan te jagen. Zo ook binnen het partnerschap Blue Deal Indonesia met de stad Pekalongan in Indonesië gelegen aan de noordkust van het eiland Java.


Pekalongan wordt bedreigd door een combinatie van bodemdaling (tot wel 17cm per jaar) en zeespiegelstijging wat leidt tot meer frequente en hevige overstromingen vanuit de zee. Wanneer er geen maatregelen worden genomen bestaat de kans dat over 10 jaar de helft van de stad zich onder de zeespiegel bevindt. Daarnaast wordt het regenseizoen steeds korter en heviger waardoor er steeds vaker sprake is van zogenaamde ‘flashfloods’ vanuit bovenstrooms gebied. Het afwateringssysteem wordt dus een steeds belangrijker factor om de stad leefbaar te houden. Gemalen maken hier een belangrijk onderdeel van uit omdat water niet meer onder vrij verval naar de zee kan stromen als gevolg van de zeespiegelstijging en bodemdaling.


Foto: Overstroming bij Pekalongan


Echter, deze gemalen lopen op dit moment nog op stroom vanuit kolencentrales of dieselgeneratoren. Doordat de gemalen steeds vaker en langer worden ingezet, loopt naast de kosten ook de CO2 uitstoot steeds verder op. De Indonesische doelstelling is om in 2030 de broeikasgasuitstoot met 70% te verminderen. Daarom wordt samen met de lokale overheidsorganisaties Kota en Kabupaten en de Universiteit van Semarang UNDIP gekeken naar de haalbaarheid van zonne-energie voor de gemalen.  

 

Luuk van Elk: ‘Samen met de Kota en Kabupaten hebben we de eerste onderzoeksvragen geformuleerd die we samen met de universiteit gaan proberen te beantwoorden. Het gaat hierbij om een eerste haalbaarheidsonderzoek waarin we inzicht proberen te krijgen in hoeveel zonnepanelen er nodig zijn voor de gemalen, waar kunnen we ze plaatsen, wat het beheer en onderhoud qua kosten met zich meebrengt en of het uiteindelijk ook voordeliger is dan het gebruik van stroom uit kolencentrales of dieselgeneratoren’.

 

Het haalbaarheidsonderzoek heeft een looptijd van ongeveer een jaar en zal in het derde kwartaal van 2025 worden afgerond met een onderzoeksrapport en aanbevelingen voor een vervolgstappen.

Comments


Recente berichten

bottom of page